Λίγα λόγια για το Serifos Sunset Race από τον Νίκο Σκούταρη

- Νίκο καλησπέρα. Πέρσι κέρδισες την πρώτη θέση στα 20χλμ στο Serifos Sunset Race σε μία διαδρομή που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις δυσκολότερες στην Ελλάδα. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από τη διοργάνωση; Συμφωνείς για τη δυσκολία της διαδρομής των 20χλμ;

Καλησπέρα! Ήδη πριν έρθω στο νησί για τον αγώνα, γνώριζα τη δυσκολία που θα συναντούσαμε οι δρομείς στην εν λόγω διαδρομή. Πράγματι, πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους αγώνες ανάλογης κλίμακας που έχω δοκιμάσει, μιας που οι δυο μεγάλες ανηφόρες και οι εναλλασσόμενες ανηφοροκατηφόρες δεν σου επέτρεπαν να “βαρεθείς”, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, σε όλο το μήκος της διαδρομής.  Διόλου όμως δεν με πτόησε αυτό το γεγονός. Αυτό που κρατώ, μαζί με τη μεγάλη ικανοποίηση της ολοκλήρωσης του αγώνα, είναι οι απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες που απολαύσαμε.

dromeis dsc_0130

- Πόσο ξεχωριστή εμπειρία είναι για έναν αθλητή να τρέχει παράλληλα με τη θάλασσα, διασχίζοντας τους όμορφους κόλπους της Σερίφου; Και να τερματίζει στην παραλία με το ηλιοβασίλεμα.

Πράγματι, ήδη θυμάμαι σε πολλά σημεία του εναλλασσόμενου τερέν πως παρατηρούσα τη διαδρομή – χαρακτηριστικό Κυκλαδίτικο σκηνικό, άγριο τοπίο, το απέραντο μπλε της θάλασσας, τα τελευταία χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό καθώς έπεφτε ο ήλιος. Και τονίζω ότι παρατηρούσα το τοπίο, διότι συχνά ο ρυθμός, η ένταση του αγώνα και η υπερπροσπάθεια δεν μου επιτρέπουν να παρατηρώ συνειδητά πολλές εικόνες γύρω μου. Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η εν λόγω διαδρομή  μου έχει αφήσει εικόνες και φυσικά την αίσθηση της φυσικής ομορφιάς. Προφανώς όλα αυτά λειτούργησαν ως έμπνευση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κατά μια έννοια ζήλεψα τους υπόλοιπους δρομείς που έμειναν περισσότερη ώρα πάνω στο δρόμο και απήλαυσαν δρομικά τα χρώματα της διαδρομής!

- Ήταν η πρώτη σου φορά στη Σέριφο; Και τι σου αρέσει στο νησί;

Αγωνιστικά ήταν η πρώτη φορά, δρομικά όμως όχι! Τη Σέριφο τη γνωρίζω εδώ και 10 χρόνια, όταν την είχα επισκεφτεί ως ταξιδιώτης τότε και είχα δει το φως  και το ιδιαίτερο τοπίο της. Η επιλογή λοιπόν να συμμετάσχω στον περσινό αγώνα δρόμου δεν έγινε τυχαία. Τότε έκανα τα πρώτα μου δρομικά βήματα και είχα τρέξει κάποια χιλιόμετρα προκειμένου να μάθω το νησί (πρόκειται για μια συνήθεια που έχω, να τρέχω σε όποιον τόπο βρεθώ, ώστε να ανακαλύψω τις γωνιές του). Ήταν λοιπόν ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναλάβω, 10 χρόνια μετά και με άλλο τρόπο, το τότε εγχείρημα. Φυσικά, η Σέριφος μου άρεσε από τότε ως νησί: οι όμορφες παραλίες, τα ταβερνάκια της και οι ήρεμοι ρυθμοί της με κάλυψαν πλήρως ως ταξιδιώτη, τότε και τώρα (μάλιστα, μπορώ να πω ότι τη βρήκα κάπως “αναβαθμισμένη” τουριστικά σε σχέση με παλαιότερα).

- Τι συμβουλές θα έδινες στους δρομείς που θα τρέξουν τα 20χλμ; Και κυρίως τους ερασιτέχνες δρομείς;

Όπως λέω και στον εαυτό μου, νιώθοντας και εγώ προσωπικά ερασιτέχνης δρομέας, το σημαντικότερο είναι “να χαρούμε το ταξίδι”.  Όσοι τρέξουν, δρομικά θα αντιμετωπίσουν μια διαδρομή – πρόκληση, νομίζω όμως πως θα προσθέσουν στο ενεργητικό τους έναν πολύ ωραίο αγώνα. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ειδικά η διαδρομή των 20χλμ απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν μια βασική προπόνηση στα πόδια και στο πνεύμα τους και φυσικά απαιτεί την ανάλογη διαχείριση.

- Η φετινή διαδρομή θα έχει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι, με τους δρομείς να τρέχουν μέσα από το Λιβάδι και κάνοντας αναστροφή πριν τη μεγάλη ανηφόρα, στη διασταύρωση για Μέγα Λιβάδι και Χώρα. Πιστεύεις θα είναι πιο βατή η διαδρομή και να αναμένουμε ακόμα ταχύτερες επιδόσεις;

Ακόμα θυμάμαι τη μεγάλη εκείνη ανηφόρα και ομολογώ πως θα μου λείψει! Η αλήθεια είναι πως η διαδρομή γίνεται αισθητά πιο βατή και ταχύτερη, όσο αυτό το επιτρέπουν οι εναλλασσόμενες ανηφοροκατηφόρες όμως που υπάρχουν σε όλο το τερέν. Θα έλεγα με την ευκαιρία πως το συγκεκριμένο τερέν έχει ιδιαιτερότητες που οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούν και υποβάλλει το δικό του δρομικό ρυθμό. Επομένως, όσοι επιλέξουν να τρέξουν ίσως δεν θα ήταν δόκιμο να το συγκρίνουν με άλλες διαδρομές.

- Από τον αγώνα στη Σέριφο και μετά βλέπουμε ότι έχεις πολλές επιτυχίες σε αγώνες. Τι στόχο έχεις βάλει για τη φετινή χρονιά;

Και φέτος στόχος μου είναι πάνω απ όλα να είμαι υγιής, να εμπλουτίζω την καθημερινότητα μου με το τρέξιμο στην Αθήνα, την πόλη που ζω και να μπορώ να απολαμβάνω εκδρομές σε όμορφα μέρη της Ελλάδος (και όχι μόνο). Νιώθοντας αθλούμενος και όχι τόσο αθλητής, απολαμβάνω την ένταση των αγώνων και δρομικά οι στόχοι μου περιορίζονται συνολικά στα παραπάνω, ίσως όχι τόσο δρομικά, θέματα!

- Νίκο ευχαριστούμε πολύ και σε περιμένουμε στο Serifos Sunset Race 2017

Ευχαριστώ και εγώ! Καλό κουράγιο στο στήσιμο της διοργάνωσης και με χαρά θα τα πούμε εκεί και φέτος!